Programma

Keynotes

Paul Schnabel

"Van drie naar één miljoen: van ouderenpsychologie naar oudstenpsychologie"

De belangrijkste taak van iedere oudere is zo lang mogelijk volwassene te blijven, dat wil zeggen actief te blijven in werk, vrije tijd, huishouden en sociale omgeving. Dat lukt ook steeds beter, maar de beperkingen van de ouderdom zijn na het 75e levensjaar meestal toch niet meer te vermijden. Het doet meer pijn naarmate de vergelijkbaarheid met anderen afneemt en de afhankelijkheid van anderen toeneemt. Hoe terecht en hoe troostend is het dan om over een voltooid leven te spreken?

Prof.dr. Paul Schnabel (1948), socioloog, is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht, lid van de Eerste Kamer voor D66 en voorzitter van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Van 1977-1992 was hij hoofd onderzoek van het NcGv (nu Trimbos-instituut) en van 1986 - 1998 hoogleraar klinische psychologie aan de UU. Van 1998 tot zijn pensionering in 2013 was hij directeur van het Sociaal en Cultureel Plan bureau in Den Haag.


Afbeeldingsresultaat voor bas van alphen hoogleraar ouderenpsychologie ggz

Bas van Alphen

Paneldiscussie: ''De ouderenpsycholoog in beweging''

Onder leiding van Bas van Alphen vindt er een paneldiscussie plaats over "De ouderenpsycholoog in beweging". De panelleden zijn Marjan van de Laar, Corgé Borghouts, Claudia Disselhorst en Ingrid Jans. Zij komen uit verschillende segmenten van de ouderenzorg.

Bas van Alphen is bijzonder hoogleraar klinische ouderenpsychologie binnen de vakgroep klinische en levenslooppsychologie van de Vrije Universiteit Brussel. Zijn wetenschappelijk aandachtsgebied is gericht op de diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen en aanverwante problematiek bij ouderen. Daarnaast is hij werkzaam binnen ggz-instelling Mondriaan,divisie Ouderen, Heerlen-Maastricht.

Congres Ouderenpsychologie 2017
  • Locatie

   Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
   Mauritskade 63
   1092 AD Amsterdam

   Routebeschrijving

   Follow us

  • Onze nieuwsbrief

All for Joomla All for Webmasters